Tokyo

Jeg elsker den japanske estetikken. Ikke minst disiplinen og ærbødigheten med naturens råvarer. Det er en urokkelighet i deres kokekunst. Den er fantastisk å oppleve på de små stedene hvor den individuelle utfoldelse forteller om en matkultur som har dype røtter gjennom generasjoner.

Jeg elsker den japanske stilen. Høflighet, punktlighet, respekt. Den omhyggelige, samvittighetsfulle og pertentlige væremåten. Taxisjåfører med hvite hansker. Heklede hvite overtrekk i seteryggene. Uansett hvor man er, i rulletrappene står man i venstre felt og går forbi i høyre felt. Ingen går på rødt lys. Folkemengdene beveger seg samlet og disiplinert til venstre over de brede fotgjengerfeltene.

Jeg elsker japansk hygiene. Renheten overalt. I gatene, på hotellene, på toalettene. Den fascinerende Shinkansen smyger seg som en kjempegjedde ut av Tokyo Station. Mot nord og syd og hvert tredje minutt til Kyoto på 138 minutter En strekning på 513 km. Farten merkes ikke. Bare noe små krusninger og duvende bevegelser når prosjektilet smyger seg gjennom landskapet. Ikke rart verdens hurtigste rute-tog også kalles Bullet Train. Shinkansen holder folket sammen. Mer enn hundre millioner i kontakt hver dag. Til jobb og næringsliv, til sosialisering og ut på tur. Toget er selve symbolet på en nasjon med en svær og komplisert fortid som har bygget et fascinerende, paradoksalt, moderne og uhyre effektivt samfunn.

 

Flere gode adresser i Tokyo:

Sushiya - Takao Ishiyama (premium sushi), Sawada (premium sushi), Kanesaka (premium sushi), Ichiyanagi (premium sushi), Kyubey (premium sushi), Sushi Dai (premium sushi - ved Tsukiji og lang ventetid fra tidlig morgen), Kasumichi Suetomi, Narisawa (japansk-fransk og innehaver av to Michelinstjerner), Kamon Teppanyaki Bar (en av de beste teppanyaki’ene ligger i Imperial Hotel), Teppanyaki (en av de beste teppanyaki-barene ligger i Hotel Grand Hyatt i Roppongi Hills), Ushigoro (folkelig japansk grill hvor man selv steker kjøttet rund bordet), Michel Troisgros i Hyatt Regency Hotel (fransk kjøkkenkunst på sitt beste og nesten like bra som i Roanne), L’Esquisse (fransk kjøkken med chef Lionel Beccat, Benoit (fransk brasserie de luxe signert ut av superchef Alain Ducasse), L’Atelier Joël Robuchon i Roppongi Hills(Superchef Joël Robuchons første Atelier anno 2003 og selvsagt blant Tokyos beste franske restauranter)

 

Anbefalte hoteller:

Claska, Okura, Park Hyatt, Grand Hyatt, Mandarin Oriental, Imperial, Peninsula, Niwa.