En god olivenolje er helt uunnværlig i mitt kjøkken. Jeg bruker den i selve tilberedningen av fisk, grønnsaker eller kjøtt, men like mye som den siste lille avslutningen av en rett. En spiseskje med olivenolje blandet med noen dråper soyasaus, balsamico eller vineddik sammen med friske, finhakkede urter over stekt fisk eller varme grønnsaker erstatter all verdens brune eller hvite sauser. Olivenolje kan være dominerende og aggressiv og rive i halsen. Jeg har etter mange års samarbeide med kooperativet Olis de Catalunya blandet en mild olje som har en appetittelig smak av nyhøstede grønne oliven, tomatblader, valnøtter og ett hint av mandel. En harmonisk smaksrikdom som gir den lille ekstra karakteren i maten. En potet og purreløksuppe med en avsluttende spiseskje olivenolje og brødkrutonger, en stekt rødspette med salsa på olivenolje mettet med tomater, basilikum og hvitløk eller en nakkekotelette med grønnpepper og en lett emulsjon på eggplomme, sitron og olivenolje gjør maten spenstig, lett å like og lett å spise.Tre ting jeg ikke vil være foruten i mitt kjøkken: smør, olivenolje og vin. Resten går av seg selv. Olivenolje er for meg solens smør og som alltid er det ferskheten som er avgjørende for kvaliteten. Nykvernet smør og årets oliveninnhøsting. Og en god regel: de beste olivenoljene bør brukes innen ett år. Og de dårlige bør du ikke bruke i det hele tatt. Bon Appétit!
I butikk
E&G Delica - Nesbru, Holmen Senter
Fiskeriet - Sandvika, Bærum
Fiskeriet - Oslo, Youngstorget
Gutta på Haugen - Oslo, St.Hanshaugen
Baker Hansen - Oslo, Vindern
Frogner Special - Oslo, Frogner
Skafferiet - Oslo, Frogner
Maschmann - Oslo, Skøyen
Mathallen - Trondheim