Spotted Pig

TypeGastropub
PrisnivåNormal
n

Beste gastropub
I NYC

Kan det bli bedre enn brunchtid og en solskinnsøndag i West Village på vei til Spotted Pig på hjørnet av 11 gate og 314 West? Det var ikke planlagt, men tanken på stedet dukket opp som en magnet da vi travet rundt i morgentimene i døsige Greenwich Village og tenkte at her er det som å bo på landet, i skarp kontrast til suset og levenet og larmen fra resten av Manhattan. Vi kunne se konturene av det nye One World Trade Center fylle plassen på himmelen i tomrommet etter ellevte september. Tretten år har gått. One WTC kan skryte på seg at det har blitt New Yorks høyeste bygning.

- Dette har blitt mye mer enn bare en ny skyskraper. Den gigantiske bygningen har blitt selve symbolet på byens stolthet og urokkelige vilje til å bygge seg enda sterkere, tryggere og uangripelig, sier New York guvernør Andrew Cuomo.

Ingen trodde at New York kunne angripes. En hel verden ble minnet på sin sårbarhet. Amerika felt på hjemmebane for første gang i historien. Hvor var vi da det skjedde? I hvert fall ikke på Spotted Pig, men det er det vi tenker på da vi sitter der og venter på bluecheese hamburgeren, shoestring potetene og en halvflaske cuvée de Crayères fra Eric Rodez, champagnemakeren i Ambonnay. Køen utenfor var normal, vi hadde sluppet lett inn uten reservasjon og lokalet ble fylt opp før vi fikk snudd oss og lest menyen. Det fine med stedet er at det er åpent syv dager i uken, serverer brunch, lunch og middag, også til langt på natt. At det alltid er fullt, men alltid et ledig bord etter lang ventetiden i baren og at man ikke alltid, men av og til kanskje kan påtreffe Bono og Jay-Z og den gjengen, og at stargazing blir en del av opplevelsen.

 Det geniale med Spotted Pig er mylderet av alle de sultne og de tørste og de supersosiale. Et epicenter av det kule, det hippe, det unge og uformelle. Men det beste er kanskje at maten smaker så bra at man har lyst til å gå tilbake igjen. Velge fra den kortfattede og enkle menyen. Det er befriende å få servert velsmak med identifiserbare råvarer uten en komposthaug av botaniske elementer som etterhvert har blitt en trend på moderne kjøkken. Gi meg en stor tallerken med skosnørepoteter med smak av rosmarin så holder det lenge for meg.

Det er mer enn ti år siden den engelske superkokka April Bloomfield og restaurantgründeren Ken Friedman åpnet dørene for dette gastropub-lignende fenomenet og endret det kulinariske Amerika. Nyskapningen ble ledestjernen sammen med unge dedikerte kokkeløver som David Changs Momofuku Noodle Bar, Tom Collichios Craftbar eller Mario Batalis konglomerat av restauranter med italiensk snitt som Babbo, Del Posto, Otto, Lupa etcetera. Det nye var å spise spennende enkel og velsmakende mat ved baren, ved kjøkkenet, og ved disken uten annen staffasje enn direkte innsyn til kokkenes piruetter og eksesser.

At Spotted Pig i dag er like hot kan tilskrives megafonen Internet, twitrerne og bloggerne, men det skal sies at ingenting vokser inn i himmelen uten at kvaliteten er det fundamentet som aldri utgår på dato. At det kommer valuta tilbake for pengene vil aldri gå av moten. Det er like sikkert som at penger, damer og hestekrefter vil holde seg høyt i kurs uansett hvordan verden ender opp.

Den atmosfæriske pulsen gir deg lyst til å be om litt mer fra menyen, litt mer vin, bli litt lenger og en liten grappa i glasset før yellowcab’en kommer. Dette bare for å forlenge gleden og suge inn New York City enda engang helt på tampen av kvelden.