Lutefisk med ertestuing og bacon

6 PERSONER GRAD Enkel

Saus

1/2l fløtemelk
30g smør
2ss hvetemel
Salt
2ss tørr Colman sennep
2-3ss sterk dijonsennep
1-2ss worcestersaus
1 sitron, saften av
1knivspiss kajennepepper
50g smør
Salt og hvit pepper
1

Start med sausen. Varm opp fløtemelken. 

 
2

Bland smør og hvetemel og litt salt til jevning. Rett før oppkok blander du inn jevningen. 

 
3

La det koke noen minutter mens du rører kraftig med en visp.

 
4

Sil sausen over i en annen kasserolle. Tilsett sennep, Colman og dijon, worcestersaus, saften av 1 sitron og kajennepepper. 

 
5

Rør så inn cirka 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og velsmakende.

 
6

Smak til med salt og pepper.

 

Lutefisk

3kg lutefisk (vi beregner 1/2 kg lutefisk per person)
Salt
200–300g bacon
1bunt gressløk
1

Del lutefisken i porsjonsstykker, og beregn to gode biter per person. 

 
2

Legg fisken i pyrex-former (glassform med lokk, ildfast) for to separate serveringer. Salt fisken godt med fingersalt. 

 
3

Sett på lokk og inn i ovnen på 180 grader i cirka 20 minutter.

 
4

Stek baconterninger sprø og gyllenbrune og bland inn en bunt finhakket gressløk i baconfettet straks før servering. 

 
5

Anrett på varme tallerkener. Fisken må renne godt av før servering. Fisken skal være fast, samme tekstur som kamskjell. Server lutefisk med sprøstekt bacon, bacon- eller ribbefett, sennepssaus, ertestuing og ringerikspoteter. Flatbrød eller lefse er også godt til.

 

Sennepssaus (4 personer)

4ss dijonsennep
2ss sukker
2ss sitronsaft
2 eggeplommer
4ss dill, finhakket
2dl olje
Salt og pepper
1

Rør sammen alle ingrediensene unntatt oljen. 

 
2

Spe forsiktig inn oljen mens du visper, til sausen tykner. 

 
3

Tilsett finhakket dill og smak til med salt og pepper. 

 

Ertestuing (4 personer)

100g smør
Salt og hvit pepper
2pakker frosne petits pois, ca. 500 g
1

Kok petits pois i lettsaltet vann i ett minutt. 

 
2

Ha de varme ertene over i en blender. Tilsett smør, og kjør til en glatt og fin puré. Smak til med salt og hvit pepper. 

 
3

Vil du ha en litt grovere ertestuing, kan du tilsette halvparten av ertene med ringerikserter.

 

Ringerikspoteter (4-6 personer)

1kg ringerikspoteter
Salt
4ss persille, finhakket
4ss smør
1

Ringerikspoteter er faste i formen, røde i fargen og har en nøtteaktig smak. De skal være små, og de må alltid kokes med skallet på.

 
2

Vask potetene godt. 

 
3

Legg dem i kokende lettsaltet vann. La potetene småkoke i cirka 12–15 minutter. 

 
4

Hell av vannet, og skrell potetene mens de er varme. Tilsett smør og hakket persille i potetene rett før servering. 

 
Juleboka 9588 384 0.0x0.0x3840.0x5760.0 q85
HENTET FRA BOKEN

Duft av Jul – En kjøkkenhåndbok for juletiden

Forside highres 144 xxx q85
Forfatter: Eyvind Hellstrøm & Kristin Jacobsen
Design: Olssøn & Barbieri
Photo: Stian Broch
ISBN 978-82-93311-03-4