Fiskegrateng

4 - 6 PERSONER GRAD Normal

Fiskegrateng

800g fiskefilet av torsk eller sei
1 løk
2 sjalottløk
2 hvitløkfedd
1/2l melk
40g hvetemel
40g smør
6 poteter
3 egg
100g parmesan
Salt
Kajennepepper
2 loff til brødkrum
1/2dl smeltet smør eller olivenolje
1

Sett ovnen på 180 grader.

 
2

Skrell poteter og skjær dem i skiver.

 
3

Kok potetene i lettsaltet vann.

 
4

Skjær av skorpen på loffen og kjør til brødkrum/smuler i en liten mikser eller i en blender.

 
5

Smør en ildfast form med litt smør.

 
6

Kok opp melken til sausen og trekk fisken i melken i ca. 5 minutter. 

 
7

Sil av melken og ta vare på melken til sausen.

 
8

Legg fisken på et husholdningspapir.

 
9

Smelt smør i en kjele, og fres finhakket løk, sjalottløk og hvitløk.

 
10

Ha i melet og fres videre, spe med den varme melken mens du visper, slik at sausen ikke klumper seg. La sausen småkoke et par minutter.

 
11

Rør deretter inn 3 eggeplommer og revet parmesan.

 
12

Smak til sausen med salt og kajennepepper.

 
13

Riv fisken i biter.

 
14

Bland fisk og poteter inn i sausen.

 
15

Stivpisk 3 eggehviter.

 
16

Bland først inn litt av den stivpiskede eggehviten i fiskeblandingen, så blander du forsiktig inn resten.

 
17

Hell alt over i en smurt ildfast form, strø over brødkrum og avslutt med olivenolje eller smeltet smør på toppen.

 
18

Inn i ovnen på 180 grader i 20–30 minutter.

 
19

Legg opp fiskegrateng på tallerkener. 

 
20

Server med smørsaus og hjertesalat.

 

Hjertesalat

2-4 hjertesalat
1 gulrot
2 eggeplommer
1ss dijonsennep
1 sjalottløk, finhakket
1ss sherryeddik
1dl olivenolje
Salt og pepper
1

Vask salaten.

 
2

Skrell gulroten og skjær den på langs i tynne skiver ved hjelp av en ostehøvel eller en potetskreller.

 
3

Bland dressing. 

 
4

Pisk sammen eggeplommer, dijonsennep, hakket sjalottløk og sherryeddik: Ha til slutt i olivenolje. 

 
5

Smak til med salt og pepper. 

 
6

Bland sammen dressing og salat rett før servering.

 

Smørsaus

4ss vann
200g smør
4ss hakket persille og gressløk
Salt og pepper
1

Kok opp vannet i en kjele.

 
2

Pisk inn smøret i vannet til det får konsistens som en saus.

 
3

Tilsett hakkede urter og smak til med salt og pepper.

 
Fiskegrateng 384 0.0x0.0x1098.6136363636365x1655.0 q85
HENTET FRA BOKEN

Hellstrøm Jr.

Hellstrom jr forside 144 xxx q85
Forfatter: Eyvind Hellstrøm
Medarbeider: Kristin Jacobsen
Photo: Stian Broch
ISBN 9788203390456