Manfreds Biff Tartar
er en genial rett
Hvis noe skal sies å gi høy valuta for pengene, er det til bords i dette lille kjellerlokalet i all sin enkelhet. Et besøk hos Manfreds er også et prinsipp om å dele på maten. Alle serveringen kan deles og alle rundt bordet kan smake med gaffel, kniv eller skje. Det bringer folk sammen, smaksgledene blir mer intense og stemningen mer løssluppen og lett.
København har på kort tid blitt en av Europas mest interessante restaurantbyer. Nye steder dukker opp, gamle bastioner lukker og markedskreftene virker sterkere enn noen gang. De nye kokke-talentene er mange og de er sultne. Sultne på anerkjennelse og berømmelse og det skal skje hurtig. Kokkene driver frem ny, dampende energi og nye uttrykk og kreasjoner i kokekunsten. Det oppmuntrende med all denne fremgangen er selvsagt at maten aldri blir kjedelig, rutinert eller middelmådig dekadent. Det er all grunn til å glede seg når man setter seg til bords. Aldri har så mange vært så fokusert på smak og behag som nå. Personlighet og særpreg rir kokkesjelene ogdet er både overraskende og stimulerende å få seg servert en Biff Tartar som stiller all verdens globale tartar tilberedninger til veggs, inkludert den som blandes og formes som en rå kjøttkake og smaker perfekt balansert hos Joël Robuchons Atelier på Saint Germain i Paris. Manfreds Tartar tar førsteprisen og det er en genial rett. Temperatur, tekstur og tilsats stemmer i perfekt harmoni og det er bare å rulle seg rundt i gledesrus. Et besøk hos Manfreds er også et prinsipp om å dele på maten. Alle serveringen kan deles og alle rundt bordet kan smake med gaffel, kniv eller skje. Det bringer folk sammen, smaksgledene blir mer intense og stemningen mer løssluppen og lett. Naturvinene er lette, uten kjemikalier og svovel. Det er et sterkt prinsipp. Det er med overbevisning at Manfreds kun skjenker naturvin i glasset. Det er deres religion. Og den er like sterk her som hos storebror Relæ over gaten. Da Christian Puglisi og Kim Rossen for noen år siden etablerte seg i Jægersborgsgade med sin økologiske gastronomi var det med en sterk grunnleggende filosofi om å skape spiseopplevelser for folk flest. Det har de klart. Valget står mellomtrappen ned hos Relæ eller hos Manfreds. Begge gir ny og annerledes genial matopplevelse. Det fine med Manfreds er at de kjører løpet syv dager i uken, at det er enklere å få seg en plass ved bordet og at det er hyppig frekventert av alle Københavns kokker som har fri på søndager. Det i seg selv er et tegn på at maten er attraktiv. Ikke koster det mye heller. Hvis noe skal sies å gi høy valuta for pengene, er det til bords i dette lille kjellerlokalet i all sin enkelhet.