Akanoya Robatayaki

TypeRobatayaki
PrisnivåDyr
n

Japansk grillkultur

Restauranter kan oppleves som et teater hvor man selv er med i skuespillet. Akanoya er et slikt sted.

Benket rundt scenen er det som å være med i en japansk musikal. Foran oss er menyen i form av et stort torv av grønnsaker, fisk, skalldyr og selvsagt stykker av Kobe biff og gris. Vi peker på ingrediensene og bestillingene synges ut på japansk i en eneste lang tirade. Alt som serveres kommer til oss via en flat åre. Som en lang trespade fra kjøkkenregionen til spisebaren. På denne spaden stilles én og én japansk øl, én og én mugge med sake og etter hvert alle rettene ferdig tilberedt. Tilberedningen er enkel. Alt grilles til spiselig delikatesser. Kokkene sitter høyt oppe på sine bakben foran de nedsenkede grillene under hele kveldens seanse og skyfler maten over til oss på spaden. Det japanske smilet blir bredere etter hvert som vi kan by dem på en liten sipp sake mellom grilløvelsene. Om hverandre og etter hvert som grillen brenner kommer auberginer med sesam og honning, grillet kål, løk, purreløk, søtpotet, asparges, rødfisk, svineribbe, wagyu kjøttet, kongekrabbe, shii-take sopp, kamskjell og muslinger. Foran oss står tre sauser til alt som grilles, shiso, peanut og soya. Og det er det. Det beste er at alt smaker som det skal smake. Ingen forvrenging av ingrediensene. Ikke at det hadde vært spor av tvil før vi endte opp hos Akanoya, men det er godt å få bekreftet påstanden som jeg har båret på overalt, nemlig at alt kan grilles. Dessuten påstanden om at alle vil finne glede hos Akanoya. Opplevelsen har sin pris. Ikke at det er kostbart, men skal det veies i valuta for pengene får man mye gratis. Japansk grillkultur og musikal og fortettet stemning som fremkaller det beste i oss.